Volg ons online

17 mei 2016: Presentatie met rondleiding Stedelijke Ontwikkeling: PIUShaven Tilburg

Presentatie met rondleiding Stedelijke Ontwikkeling: PIUShaven Tilburg

Beste leden van Brabants Goed,

Hoe transformeer je een in onbruik geraakte industriehaven tot een aantrekkelijke plek om te wonen, werken en recreëren? Door te verbinden; bestaande met nieuwe wijken, projectontwikkelaars met ambtenaren, omwonenden met ondernemers. Het resultaat is een levendig gebied aan het water dat opvalt door zijn ruimtelijke kwaliteit.

De Piushaven verbindt het centrum van Tilburg middels het Wilhelminakanaal met het waterwegennet in Nederland. Haven en kanaal werden beide in 1923 geopend en intensief gebruikt tot in de jaren zestig. Daarna nam de economische betekenis af. In 1983 werd een deel van de Piushaven gedempt voor woningbouw. Plannen om de hele haven droog te leggen stuitten op verzet van inwoners. Gaandeweg zag het gemeentebestuur in dat het water (een schaars goed op de Brabantse zandgronden), tal van mogelijkheden bood.

Inmiddels is het gebied volop in ontwikkeling. Piushaven bruist en is ‘the place to be’. Unieke woningen werden hier ook in de recessieperiode verkocht en ondernemers zijn eager om hier creatieve ondernemingen te starten. Het jaarlijks activiteitenprogramma ‘Piushaven Levend Podium’ zorgt voor levendigheid in het gebied en een stevige branding. De kern van het succes: verbinding en samenwerking. Spreker is projectmanager
gebiedsontwikkeling Piushaven van de gemeente Tilburg Thérèse Mol. Zij is voortdurend bezig met verbinden. Met open vizier gaat ze de dialoog aan met partijen die een bijdrage willen leveren aan de ontwikkeling van de Piushaven “Commitment, samenwerking en vertrouwen, daar gaat het om”. Ze verlangt van stakeholders zich te committeren aan het gebied en samen met het Kwaliteitsteam altijd bezig met de vraag: Hoe kan het wél? Tijdens de bijeenkomst neemt ze ons mee in hoe ze daarin slaagt.

Programma:
– 16.30 uur Verzamelen bij restaurant Doncurado, Piushaven 5 ye Tilburg
– 17.00 uur Presentatie Informatiecentrum Piushaven 3-02
– 17.30 uur Rondwandeling met uitleg Stedelijke Ontwikkeling
– 18.30 uur BBQ op stadsstrand Piushaven (20.30 uur einde bijeenkomst)

Met vriendelijke groet,
Namens het bestuur van Brabants Goed

foto piushaven