Volg ons online

18 mei 2017: Bezoek Dongecentrale “De ontwikkelingen en impact van de energie transitie”

Bezoek Dongecentrale “De ontwikkelingen en impact van de energie transitie”

De Dongecentrale in Geertruidenberg was de eerste energiecentrale van de Provinciale NoordBrabantse Electriciteits Maatschappij, ofwel PNEM. De centrale speelde een belangrijke rol bij het toegankelijk maken van energie voor de gehele provincie. Dongecentrale uit 1919 bestaat uit de voormalige centrale, het filtergebouw, een kantoorcomplex en zeven bedrijfswoningen. Met een groot net aan hoogspanningsleidingen werden grote Brabantse bedrijven voorzien van elektriciteit. Dit zorgde voor een tweede industri√ęle revolutie aan het begin van de 20ste eeuw. Nadat er een ontploffing heeft plaatsgevonden in 2010, heeft de voormalige eigenaar Essent (RWE) besloten om de centrale te sluiten.
In 2012 namen de provincie Noord-Brabant en BOEi voor een symbolisch bedrag de Dongecentrale in Geertruidenberg over. Samen willen zij de oude energiecentrale behouden door er een nieuwe bestemming voor te vinden, zodat de gebouwen behouden blijven en deze cultuur niet verloren gaat. Maar welke bestemming?

Het is ons gelukt om met Brabants Goed een kijkje te gaan nemen in dit bijzondere complex. Naast een rondleiding door het gebouw zullen Fred Pullens en Patrick Kooij van Joulz Energy Solutions ons meer vertellen over de ontwikkelingen en impact van de energie transitie. Tijdens hun presentatie zullen zij o.a. stilstaan bij de ontwikkelingen van decentraal opwekken, elektrisch vervoer, smart homes e.d. en de impact daarvan op de netbeheerder (het net en zijn rol) en tot welke vernieuwingen dat leidt bij Joulz in het aanbieden van haar diensten.

Programma:
– 16.00 uur Ontvangst in Dongecentrale (Centraleweg 16, 4931 NB Geertruidenberg)
– 16.30 uur Woordje van de voorzitter
– 16.45 uur Rondleiding en presentatie¬†“De ontwikkelingen en impact van de energie transitie”
– 18.30 uur Diner (www.zuzenzooz.nl Scheepsdiep 1 4931 KW Geertruidenberg)
– 20.30 uur Einde avond

Met vriendelijke groet,

Bestuur Brabants Goed
Tijs, Jeanette, Bart en Koen